Επισκέψεις

21.3.16

Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητου Χαρτιού - Handmade Paper Workshop


Εισηγητής: Κώστας Μπουντούρης
Σύμβουλοι: Μαρία Μαλακού - Μαρίνος Βλέσσας

Στα Εργαστήρια Κατασκευής Χειροποίητου Χαρτιού ερχόμαστε σε επαφή με ένα σημαντικό δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού: το χαρτί.

Το Εργαστήριο διαρκεί 4 ώρες και περιλαμβάνει:
  • Το Θεωρητικό μέρος, όπου ακολουθούμε τα βήματα εξέλιξης του χαρτιού από την Κίνα στους Άραβες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά του, τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία επεξεργασίας τους για την παραγωγή χαρτιού καθώς και τις τεχνικές χαρτοποιητικής που εφαρμόζονται στην Ανατολή και τη Δύση.
  • Το πρακτικό μέρος του Εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τον απαραίτητο εξοπλισμό (χαρτοποιητικό καλούπι, υφάσματα κατάκλισης, πρέσα κ.λπ) και δημιουργούν τα δικά τους χειροποίητα χαρτιά με την παραδοσιακή δυτική τεχνική χαρτοποιητικής.
Παράλληλα, γνωρίζουμε διάφορες τεχνικές διακόσμησης χειροποίητου χαρτιού και τις εφαρμόζουμε κατά τη διαδικασία κατασκευής των φύλλων.

Το Εργαστήρια Κατασκευής Χειροποίητου Χαρτιού απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται για το Χαρτί ως υπόστρωμα αποτύπωσης (για γραφή, ζωγραφική κ.λπ), αλλά κι ως πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία και πειραματισμό. Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση παρά μόνο διάθεση για αναζήτηση και δημιουργία!

Στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
  • Η γνώση της ιστορικής διαδρομής και εξέλιξης του χαρτιού,
  • η επαφή με τη δομή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και χρήσης του χαρτιού,
  • η εξοικείωση με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη σχετική ορολογία,
  • η εκμάθηση της διαδικασίας κατασκευής με την παραδοσιακή δυτική τεχνική χαρτοποιητικής, 
  • ο πειραματισμός με διάφορες τεχνικές διακόσμησης χειροποίητου χαρτιού.   
Με την ολοκλήρωση κάθε Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τα χειροποίητα φύλλα που οι ίδιοι δημιούργησαν, καθώς και έντυπο πληροφοριακό υλικό για το Χαρτί (για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.xeiropoiito-xarti.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: